Elektromos roller vagy kerékpár: melyikkel érdemes munkába járni?

Bicikli vagy e-roller? Ez a nagy kérdés. Egyre többen választják az e-rollert a napi ingázás során, és a népszerűsége az elmúlt néhány évben folyamatosan növekszik. A kerékpározás ugyanakkor Európa számos országában már évtizedek óta jelen van, és a kerékpárral munkába járók száma sem csökken.
Elektromos roller vagy kerékpár: melyikkel érdemes munkába járni?

Egy e-roller és egy kerékpár súlyát összevetve azt tapasztaljuk, hogy a roller általában könnyebb kerékpár. A rollereknek van egy másik előnyük is: kis sávokba is beférnek, ráadásul könnyebben manőverezhetők.

A roller akár a vonatra is felvihető, mivel a legtöbb könnyen összecsukható. Ezt fontos figyelembe venni, különösen, ha olyan városban él, ahol a csúcsforgalom idején zsúfolásig megtelnek a vonatok.

A megfelelő kormány -és ülésmagasságú kerékpár megtalálása komoly kihívást jelenthet. A kormány és az ülések beállítása fárasztó feladat, ami sok időt vehet igénybe. Ha a magasságot nem ennek megfelelően állítják be, az nyak- és hátfájást okozhat.

A rolleren egyenesen állhat, és egyáltalán nem kell görnyednie. Ergonómiailag tehát a roller jobban teljesít, mint egy kerékpár, és kevésbé terheli a hátát. Remek lehetőséget ad arra, hogy az irodában eltöltött hosszú nap után változtasson a testtartásán, hiszen manapság a legtöbben ülőmunkát végeznek. Bár a kerékpár aerodinamikailag előnyösebb, és alaposabb edzést biztosít, a robogó kényelmesebb az ingázás során.

De mennyibe kerül?

A legtöbb ingázó legfőbb szempontja a választott jármű ára. Nagyszerű hír a kis pénzűeknek, hogy a rollerek a legtöbb esetben olcsóbbak, mint a kerékpárok. Egy másik szempont, amelyet figyelembe kell venni, a karbantartás ára. A roller karbantartása sokkal egyszerűbb és olcsóbb, mint egy kerékpáré. A biciklik abroncsait és váltóit rendszeresen ellenőrizni kell. Ezeket a költségeket könnyedén megspórolhatod, ha rollerezel.

Mi a helyzet a környezettel?

Bár mindkét lehetőség környezetbarát, ezt a meccset a rollerek nyerik, ha közelebbről megvizsgáljuk az energiatakarékosság kérdését. Az e-rollerek hatékonyabban használják az energiát, mint a kerékpárok, így kevesebbet vesz igénybe az üzemeltetésük. Akik igazán környezettudatosak, választhatnak kézi működtetésű rollert is. A rollerek élettartama is rendkívül hosszú, ha kiváló minőségű anyagokból készülnek.

Kapcsolódó cikkek

Elektromos kerékpár vásárlási tippek és ötletek

Elektromos kerékpár vásárlási tippek és ötletek

Az ebike vagy hivatalos nevén pedelec vagy elektromos kerékpár dinamikusan növekszik a nyugati országokban, bár Magyarországon is felfedezték már az elektromos biciklik előnyeit, itt azért még várnak a pénztárcabarát kiadásra.