Elektromos kerékpár vásárlási tippek és ötletek

Az ebike vagy hivatalos nevén pedelec vagy elektromos kerékpár dinamikusan növekszik a nyugati országokban, bár Magyarországon is felfedezték már az elektromos biciklik előnyeit, itt azért még várnak a pénztárcabarát kiadásra. Azt mondják az a fő előnye, hogy azoknak adja vissza a mozgás szabadságát akik valamilyen külső ok miatt nem tudják a hagyományos kerékpárjukat használni.
Elektromos kerékpár vásárlási tippek és ötletek

Ebben a cikkben arról írunk, hogy milyet érdemes vásárolni. Kitérünk arra, hogy online is megvalósítható-e a pedelec típusú elektromos kerékpárok vásárlása.

Mire is használják?

Eredetileg városi használatra tervezték, aztán ma már bármelyik típuskapható elektromos rásegítéssel a trekking, cross, összecsukható, országúti, trail vagy downhill MTB.

Az elektromos rendszereket három csoportra lehet osztani:

  1. Középmotoros

  2. Hátsómotoros

  3. Elsőmotoros változat


Középmotoros változat

A legnagyobb beszállítók a középmotoros szetteket javasolják és a nagy márkák is főleg ezeket gyártják. Bár ezek a biciklik nehezebbek ugyan mint társaik, de ez a súly nem érinti a kerekeket, a kezelhetőség és a stabilitás területén nem jelentenek hátrányt, összteleszkópos változatban készülnek, ideális súlyelosztással, mivel a súlypont középre és alacsonyra kerül. Mindig optimális a teljesítményük, és akkumulátor kapacitás is hosszabb.

Mint mindennek ennek is van hátránya, a középmotoros rendszereknél a hajtás illetve annak részei gyorsabban kopnak, sok esetben a hátsó agy is gyorsabban megy tönkre. Valamint a középmotoros rendszerből sok esetben kiiktatták a szabadonfutót, így ha az akkumulátor lemerül, akkor csak hazatekerni lehet ami elég kellemetlen lehet.

Hátsó motoros változat

Régebben ez a változat kifejezetten elterjedt volt, de a középmotoros rendszerek kiszorították őket a piacról. Előnyük, hogy nagy a nyomaték, egyszerű, a kormányzásra nem gyakorolnak semmilyen befolyást. Súlypontjuk alacsonyan van, viszont hátra került ez azonban a kezelhetőségben is érezhető. Miután rendelkeznek szabadonfutóval, ha kimerül az akkumulátor, könnyen haza lehet tekerni. A hajtás alkatrészei nem terhelik, az élettartamuk hosszabb is lehet mint a hagyományos biciklinek.

Legfőbb hátrányuk, hogy a kimondottan nehéz hátsó kerék miatt romlik a hátsó felfüggesztés teljesítménye.

Első motoros bringák

Ez a legelterjedtebb változata a városi bringákon. Ezek a legolcsóbbak, nem is nehezek, ha lemerül az akkumulátor ugyanúgy lehet vele tekerni mint egy hagyományos kerékpárral. Kezelhetőségükben van egy kis hátrányuk, ezek a leghangosabb rendszerek vezérlésük is egyszerűbb.

Hatótávok

Az egyik legfontosabb kérdés az e-bikenál, hogy milyen messze lehet eljutni egy töltéssel.

Persze vannak gyári adatok, de azokat egy 40 kilós személyre számítják ki, hogy hátszélben, új akkumulátorral, egy feltöltéssel milyen messzire jut a biciklivel. Ezt viszont több tényező is befolyásolhatja. Ugyancsak csökkenti az akkumulátor teljesítményét a sok elindulás és megállás is.

E-bike vásárlása

Ha szeretnél vásárolni egy pedelec típusú elektromos kerékpárt, akkor a Bartamotor webáruházában megvásárolhatod, és haza is szállítják.

Összegezve

Elmondhatjuk, hogy amennyiben lehetőségünk van szerezzünk be egy elektromos kerékpárt, hiszen sokkal könnyebben, olcsóbban tudunk eljutni egyik helyről a másikba úgy, hogy nem vagyunk időhöz kötve, és még a környezetet is védjük.

Kapcsolódó cikkek

Elektromos kerékpár vásárlási tippek és ötletek

Elektromos kerékpár vásárlási tippek és ötletek

Az ebike vagy hivatalos nevén pedelec vagy elektromos kerékpár dinamikusan növekszik a nyugati országokban, bár Magyarországon is felfedezték már az elektromos biciklik előnyeit, itt azért még várnak a pénztárcabarát kiadásra.