Az otthonom legyen a székhelyem, vagy szükségem van székhelyszolgáltatásra?

A vállalkozás színhelye az otthonunk is lehet, bár ennek vannak hátrányai is.
Az otthonom legyen a székhelyem, vagy szükségem van székhelyszolgáltatásra?

Vállalkozónak, vállalat vezetőnek, illetve cégtulajdonosnak lenni nem könnyű. Rengeteg kötelezettséggel jár, nagyon képben kell lenni, hiszen ismerni kell az adott vállalkozásra vonatkozó törvényeket, jogszabályokat, azok módosításait, az adózást, annak mikéntjét és akkor még a vállalkozással kapcsolatos hivatalos ügyintézésről nem is beszéltünk.

A vállalkozás színhelye az otthonunk is lehet

Amennyiben valamilyen vállalkozásba kezdünk, úgy a saját otthonunkat is megjelölhetjük a vállalkozás színhelyeként. Ha azonban így teszünk, akkor, mint a székhely címén, azaz a saját otthonunkban fog bennünket az adóhatóság keresni, de a vállalkozással kapcsolatos iratokat is az otthonunkban szükséges tárolni, őrizni, hogy szükség esetén az adóhatóság képviselői áttekinthessék azokat.

A vállalkozás, otthoni címre történő bejelentése nem csak egy tollvonást, nem csak egy aláírást jelent. Ez sok kötelezettséggel is jár. Amennyiben egy vállalkozónak, cégtulajdonosnak hivatalos levele érkezik a vállalkozásával kapcsolatban, azt a saját otthonában, személyesen kell átvennie, vagy szüksége lesz egy meghatalmazottra, aki átveszi ezeket az iratokat. Ha nem tartózkodik otthon, és nem veszi át a hivatalos leveleket, vagy küldeményeket, akkor ennek következményeként akár pénzbírsággal is sújthatják, súlyosabb esetben az adószámát is törölhetik.

Mivel a vállalkozásának a székhelye, a saját lakása, így minden egyes nap elérhetőnek kell lennie, hiszen bármelyik nap kaphat hivatalos levelet és bármelyik nap meglátogathatja az adóhatóság.

Amennyiben a cég végrehajtás alá kerül, úgy a végrehajtó a székhelyen, – ami nem más, mint a saját ingatlana – a lakásában található értéktárgyakat is lefoglalhatja.

A székhelyszolgáltató sok terhet levesz rólunk

A székhelyszolgáltatók azért születnek, hogy a vállalkozóknak jóval kevesebb teher nehezedjen a vállukra. A székhelyszolgáltatás feladatait és kötelezettségeit a 2017. évi CL. törvény, illetve a 7/2017. (VI. 1.) IM. rendelet is tartalmazza. Ezek értelmében a székhelyszolgáltató és a megbízó között egy úgynevezett megbízási szerződés jön létre. A szerződésben benne foglaltatik, hogy a székhelyszolgáltató, székhelyet biztosít az adott cég, vagyis a megbízó számára. Maga a megbízó azonban nem használhatja ezt a székhelyet, ezt az ingatlant.

A Nemzeti Adó - és Vámhivatalnál azt is be kell jelentenie a megbízónak – a vállalkozást indítónak –, hogy székhelyszolgáltatást vett igénybe.

A székhelyszolgáltató cégek tudnak segíteni a székhelyszolgáltatásban, cégalapításban, cégmódosításban, cég adásvételben, illetve bélyegzőkészítésben.

Kapcsolódó cikkek

Ezt kell tudni a gyógymasszőr, masszőr képzésről

Jelentkezz gyógymasszőr képzésre! Mutatjuk azt a 7 dolgot, amit egy gyógymasszőr tud!

A gyógymasszőrök sok készséggel rendelkeznek. Mutatjuk, hogy melyek ezek.

A szakképzések újra bontogatják szárnyukat

A szakképzések újra bontogatják szárnyukat

Ma megéri villanyszerelőnek tanulni. A villanyszerelő OKJ-s tanfolyam átfogó tudás megszerzését biztosítja a leendő szakembereknek.