Néhány érdekesség, amit nem tudtál a vodkáról
A vodka bárhol elkészíthető, de születési helye Kelet-Európa
Vitatott téma, hogy a vodka első gyártási helye Oroszország vagy Lengyelország lehetett-e, mindkét országban évszázadokon keresztül zajlottak a vodka-lepárlás különféle formái. Ellenben vitathatatlan tény, hogy az oroszoknál senki sem szeretheti jobban a vodkát.
A vodkát előszeretettel használták gyógyászati célokra
Ki gondolná, hogy a vodka igazi csodaszer, ugyanis meddőségtől a pestisig mindenféle gyógymódként felhasználták. Napjainkban sem szabad lebecsülni jótékony hatásait, hiszen fogfájásos panaszok ellen haszos lehet.
A legtöbb vodkát nem is burgonyából készítik?
Sokan nem tudják, hogy a vodka eredetileg nem is burgonyából készült, hanem elegendő volt a cukorforrás a gyártásához. Ma már a modern vodkafajták gabonaalapúak, egyesek pedig szőlőből vagy tejsavóból készülnek. A végterméket tekintve a búza alapú vodka könnyedebb, a burgonya alapú ennél jóval krémesebb.
Szándékosan „íztelen” a vodka
A tömeggyártásnál alkalmazott lepárlórendszerek elérik, hogy az alkohol elkerüli a szennyeződéseket és egyéb vegyületeket, ezután háromszor lepárolják. Innen kapja a szénnel leszűrt vodka az íztelen jelzőt. Bár manapság különböző ízjegyek egyre inkább közkedveltek a fogyasztók körében.