Made in Svájc: mi mindent köszönhetünk a svájciaknak?

Legyen szó a konyháról, a tudatmódosítókról vagy a színpadról, a svájciak számos olyan dolgot találtak fel, ami a mai korok emberének már magától értetődő. Nem is gondoltuk volna, hogy ismert az eredetük - azt pedig végképp nem, hogy Svájcból származnak!
Made in Svájc: mi mindent köszönhetünk a svájciaknak?

Krumplihámozó

Ha hiszed, ha nem még a feltaláló neve is ismert: nem más, mint Alfred Newerczeral állt elő ezzel az ötletes találmánnyal még 1947-ben, és ugyanebben az évben gyorsan le is védette. Ezt az ergonomikus, mozghatható pengéjű eszközt valójában annak köszönhetjük, hogy a férfinek rengeteg krumplit kellett meghámoznia a hadseregben töltött évei során, így erre próbált egyszerűbb módot találni. Ez olyan jól sikerült, hogy a krumplihámozót a mai napig az eredeti formájában gyártják.

Fokhagymanyomó

Habár a fine dining séfek általában arra esküsznek, hogy a fokhagymát jobb apróra vágni, mint összenyomni, mi mégis szívesen élünk ezzel az eszközzel, hiszen gyorsan és problémamentesen működik. Talán nem véletlen, hogy a krumplihámozó után mindössze egy évvel, 1948-ban találta fel egy másik kísérletező kedvű svájci, Karl Zysset, aki biciklikölcsönzőt vitt, mielőtt megalapította a Zyliss Kft-t. A cégnek azóta olyan további találmányokat köszönhetünk, mint a hagymavágó vagy a salátacentrifuga.

LSD

1943. április 6-án Albert Hoffmann igazi “horrorutazást” élt át a saját laboratóriumában. A kémikus ugyanis takarítás közben véletlenül érintkezett az LSD nevű szerrel, amelyet korábban maga kotyvasztott a laboratóriumában. Ez volt egyúttal az emberiség történetének első LSD-tripje is. Hoffmann hamar szabadalmaztatta az új tudatmódosítót, amit egy darabig a pszichoterápiás gyakorlatban is alkalmaztak. A ’60-as években aztán a hippimozgalom követői is rákaptak a hallucinogénre. Ekkoriban számos veszélyére is fény derült, míg végül be nem tiltották.

World Wide Web

Ma már el sem tudnánk képzelni az életünket internet nélkül, de azt kevesen tudják, hogy a világhálót is egy svájcinak köszönhetjük! Minden 1969-ben kezdődött az úgynevezett “Arpanettel”, amelyen tudósok és az amerikai hadsereg vezetői kommunikáltak. Csak 1990-ben határoztak úgy, hogy ezt a ma már kezdetlegesnek tűnő hálózatot az átlagemberek előtt is elérhetővé teszik. Így üzemelték be 1991 augusztus 6-án a világ első weboldalát, a többi pedig már történelem.

Elektromos gitár

A “serpenyő” fantázianévre keresztelt, első elektromos gitármodell 1934-ben látott napvilágot, méghozzá a Bázelből Amerikába kivándorolt Adolph Rickenbacher jóvoltából. Ekkor alapította a Rickenbacker márkát, amely a mai napig kultikus, és amelynek gitárjaira még a Beatles és a The Who tagjai is esküdtek a hatvanas években. A márkanév pedig nem elírás: a bachert backerre cserélték, mivel Amerikában a “ch” hangot nem tudták kiejteni.

Kapcsolódó cikkek

A transzcendentális meditáció és a hagyományos gyógyászati módszerek összehangolása: új horizontok a gyógyításban

A transzcendentális meditáció és a hagyományos gyógyászati módszerek összehangolása: új horizontok a gyógyításban

Az egészségügyi ellátás világában egyre nagyobb figyelem irányul a holisztikus megközelítésekre, amelyek nem csak a fizikai tüneteket kezelik, hanem az emberi lény egészét – beleértve a mentális, érzelmi és spirituális dimenziókat is.

Hogyan kezdje el a kutya kiképzését

Hogyan kezdje el a kutya kiképzését

Ha azon tűnődik, hogyan kezdje el a kutya kiképzését, fontos, hogy a folyamat egyszerű és egyértelmű legyen.

Boldogságtipp férfiaknak, avagy hogyan legyünk boldogok

Boldogságtipp férfiaknak

A boldogsághoz nincs ugyan recept, mi mégis megpróbálunk ezzel kapcsolatban tippeket adni.