A szakképzések újra bontogatják szárnyukat

Megéri villanyszerelőnek tanulni.
A szakképzések újra bontogatják szárnyukat

Lakásunkban történt pár hete, hogy a biztonsági rács önkényes módon felmondta eddigi szolgálatait, ezzel lehetetlenné téve bárminemű ki-be járást a lakásba. Ekkor tapasztaltam meg először saját bőrömön a régóta ismételt panaszt, miszerint nehéz jó szakembert találni. Véleményem szerint ez a legtöbb szakmára igaz.

Bármennyire is vigyázunk használati tárgyainkra, előbb-utóbb elromlanak, és ha nincs a családban egy hozzáértő ezermester, szerelőt kell hívnunk. Rengeteg elektromos tárgyat használunk, ezért jellemző, hogy időnként villanyszerelő segítségére szorulunk.

Nem ismerek olyan embert, aki gyerekkorától arról álmodozott volna, hogy villanyszerelő legyen. Én is a rendőr-tűzoltó duóból válogattam, mikor milyen kedvem volt. Nem lehet mindenki tűzoltó vagy rendőr, különben sem fenékig tejfel munkákról beszélünk. Szükségünk van hozzáértő szakemberekre. Na de hol is kezdjünk neki?

Ha úgy gondolja, hogy szívesen foglalkozna példának okáért a már említett villanyszereléssel, nem kell mindent elölről kezdenie. Az országszerte meghirdetett villanyszerelő OKJ-s tanfolyam egy olyan, viszonylag rövid képzés, mely átfogó tudás megszerzését biztosítja a leendő szakembereknek.

A tanfolyam hivatalos leírása szerint, a képzés célja, olyan korszerű szakmai elméleti és gyakorlati felkészültségű szakember képzése, aki képes épület és ipari villamos berendezések szerelésére, javítására, karbantartására. Munkáját szakmai dokumentáció alapján a szakmai szabályok és követelmények betartásával végzi, így képes terveket, műszaki leírásokat olvasni, értelmezni.

A szakképesítést megszerzők képesek egyszerű multimédiás és kommunikációs alkalmazásokat kezelni, adatmentést végezni, informatikai biztonsági eszközöket használni, terveket és műszaki leírásokat olvasni és értelmezni. Készíthetnek villamos és mechanikai kötéseket, használhatnak kisgépeket, kéziszerszámokat a technológiai alapműveleteknél. Képesek csatlakozó vezetéket létesíteni, fogyasztásmérő helyet kialakítani, lakás és épület elosztó berendezést szerelni, valamint épületek villamos berendezését szerelni, karbantartani. Megtanulnak világítási berendezést működtetni, kábeles csatlakozó vezetéket létesíteni, külső villámhárítót szerelni, belső villámvédelmet kialakítani. A gyakorlati képzés további részét képezik ellenőrző mérések és vizsgálatok elvégzése, ipari energia elosztó hálózat szerelése és telepítése, valamint egyen-és váltakozó áramú gépek telepítése és működtetése.

Kapcsolódó cikkek

A szakképzések újra bontogatják szárnyukat

A szakképzések újra bontogatják szárnyukat

Ma megéri villanyszerelőnek tanulni. A villanyszerelő OKJ-s tanfolyam átfogó tudás megszerzését biztosítja a leendő szakembereknek.

Átképeznéd magad? Mutatjuk, miket lehet tanulni!

Átképeznéd magad? Mutatjuk, miket lehet tanulni!

Az átképzés nem csak a munkavállaló, hanem az adott cég számára is hasznos.

Ezt kell tudni a gyógymasszőr, masszőr képzésről

Jelentkezz gyógymasszőr képzésre! Mutatjuk azt a 7 dolgot, amit egy gyógymasszőr tud!

A gyógymasszőrök sok készséggel rendelkeznek. Mutatjuk, hogy melyek ezek.