8 tipp a csavarok kiszedésére

Ezermesterek és mesteremberek gyakran néznek szembe azzal a problémával, hogy egy csavart nem tudnak kicsavarni.
8 tipp a csavarok kiszedésére

Vagy azért mert már nincs feje a csavarnak, vagy letörött mindenestül, vagy csak egyszerűen nem mozdul. Ilyenkor kell valami speciális eszköz, vagy speciális ötlet.

Ebben a cikkben ehhez adunk pár tippet.

A makacs csavarok eltávolításának ötletei

A csavar meglazítása nem egyszerű feladat, huzamosabb idő után berozsdásodik, és nem mozdul.

1. Használj kenőanyagot!

A kenőanyag a csavarlazító, aminek a lényege, hogy a csavar menetébe hatol és csökkenti a súrlódást, így a legragaszkodóbb csavart is mozgásra lehet bírni. A csavarlazító olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek a kifejezetten rozsdás, korrodálódott fém fellazítására szolgál.

2. Használj kalapácsot!

Van, hogy a csavar egyszerűen csak beragad, ilyenkor a csavarkulcsot helyezd az anyára és egy jól irányzott mozdulattal üss rá a kalapáccsal, de ne erősen, mert szétmehet a csavar feje. Ha ez mégis előfordul célszerű egy kis reszelővel visszaadni a csavarfej formáját és újra megpróbálni.

3. Melegíts!

A fizikából tanultak szerint, az anyagok hőre tágulnak, ezért egy kis melegítés után könnyedén le lehet pörgetni a csavart. A művelethez egy gázégő is elég, természetesen vigyázva a környezetre és magadra.

4. Használj speciális csavarkiszedőt!

Ez egy speciális készlet, amelyben különböző méretű, kúpos kiképzésű fejek találhatók, amiken durva, érdes kialakítású balmenet van. Ezzel az eszközzel az imbusz és a keresztfejű csavarok kitekerését lehet megoldani.

5. Használj más formájú kihajtó fejeket!

Hasított fejű csavarnál más módszerrel kell próbálkozni, valahogy helyre kell állítani az elnyíródott hasítékot. Ha elég nagy a csavar fe,j akkor kicsi vágófejű géppel vagy köszörű fejjel lehet megpróbálni, a környezet megsértése nélkül.

6. Kis hely a csavar mellett

Ebben az esetben a fúrógép tud segíteni. A csavarfejet pontozzuk meg a tengelyvonalán kívül két ponton és fúrjunk két furatot egymás közelébe, ezek ha összenyílnak, akkor bele tudjuk illeszteni a csavarhúzót a hasítékba. Ha letört a fej de elég vastag a csavarszár, azon is megoldható.

7. Használj pillanatragasztót!

Az elnyírt csavar süllyesztékébe pillanatragasztóval beleragasztunk egy csavarbehajtó bitet. Pár perc múlva a bitnél megfogva kihajthatjuk a csavart. A ragasztásnál csak minimális mennyiségű ragasztót használhatunk, nehogy a menetek közé folyjon a ragasztó.

8. Használj forrasztópákát!

Ez a módszer a műanyagba hajtott csavarok esetében használható. A forrasztópáka hegyével óvatosan megmelegítjük a csavarfejet és a szárat is, így a műanyag kissé meglágyul, és elengedi a csavart.

Amennyiben csavar beszerzésen gondolkodunk, a Szerszámváros, az opel csavarok webáruháza, nagy kínálattal rendelkezik csavarokból.

Összegezve

Előfordul, hogy nem sikerül kitekerni a berozsdásodott csavart, de a felsorolt módszerekkel meg lehet próbálni elérni, hogy előbb-utóbb csak ki lehessen csavarni.

Kapcsolódó cikkek

8 tipp a csavarok kiszedésére

8 tipp a csavarok kiszedésére

Ezermesterek és mesteremberek gyakran néznek szembe azzal a problémával, hogy egy csavart nem tudnak kicsavarni.