Tippek az alvásminőség javításához

A jó alvás elengedhetetlen az egészséges élethez.
Tippek az alvásminőség javításához

Egy átlagos ember élete körülbelül 24 évét tölti alvással. A mai életmód azonban megnehezítheti az alvást. Akár az elektronika okozta túlzott stimuláció, akár a munkahelyi stressz, a rossz alvás károsan hat az egészségünkre. Az alvás elengedhetetlen a gyorsabb anyagcseréhez, az erős immunrendszerhez és a mentális egyensúlyhoz. Szerencsére számos módja van az alvás javításának.

A napi szokások megváltoztatása nagy hatással lehet az alvás minőségére. Az ételek, amelyeket fogyaszt, a napirendje és az esték eltöltése mind-mind nagy hatással lehetnek az alvás minőségére. Ezeknek a szokásoknak az egyszerű megváltoztatása jelentheti a különbséget a pihentető és az álmatlan álmoktól megszakított éjszakai alvás között.

Ha álmatlanságot tapasztal, fontos, hogy orvosi vizsgálatra menjen. Ha orvosa azt gyanítja, hogy valamilyen alapbetegség akadályozza az elegendő alvást, segíthet annak felismerésében és kezelésében. Még ha nem is biztos az álmatlanság okában, orvosa megvizsgálhatja Önt más olyan fizikai állapotokra, amelyek hozzájárulhatnak a rossz alváshoz.

Az alvásminőség javításának másik módja a koffein és más koffeintartalmú italok elhagyása. A koffein olyan izgatószer, amely zavarja az alvást, ezért ezek teljes elhagyása nem jó ötlet. Emellett fontos, hogy lefekvés előtt kerüljük az elektronikus eszközök használatát. A képernyő használata lefekvés előtt megzavarhatja az alvást és kimerültségérzetet okozhat. Helyette próbáljon meg nyugtató zenét hallgatni vagy könyvet olvasni.

A hálószoba hőmérséklete szintén döntő tényező. Ha 18-22 Celsius-fok körül tartja, és minden fényforrást kizár, az segíthet a jobb alvásban. A túl késő esti étkezés is zavarhatja az alvást. Kerülje a túlságosan lefekvéshez közeli étkezést, és próbáljon meg minél közelebb enni a déli órákhoz. Ez segít a szervezetednek abban, hogy természetesebb alvási ciklusba kerüljön.

Az alvás javításának másik módja a stressz és az aggodalom megszüntetése. Hasznos lehet, ha sötétítő függönyöket használ, hogy elzárja a napfényt és az autó fényeit. Kipróbálhatja a jógát is, hogy oldja a mentális feszültséget és javítsa az alvást. Ez a fajta testmozgás segíthet visszaállítani a cirkadián ritmust. Ha lefekvés előtt meleg fürdőt veszel, az csökkentheti a testhőmérsékletedet, és nyugodtabbnak érezheted magad. Végül pedig kapcsolja ki a telefonját, és kerülje a zavaró tényezőket a hálószobában.

Az alvásminőség javítása érdekében az ágy hőmérsékletét körülbelül 20 Celsius-fokosra, azaz körülbelül 70 Fahrenheit-fokosra kell beállítania. Ez a hőmérséklet segít hosszabb ideig aludni. Egy másik fontos tipp, hogy lefekvés előtt három órával ne egyen. A nehéz étkezés megzavarhatja az alvást, és megakadályozhatja a nyugodt éjszakai pihenést.

További információ: https://paplan-parna.hu

Kapcsolódó cikkek

Alapvető kéziszerszámok az otthoni barkácsoláshoz

Alapvető kéziszerszámok az otthoni barkácsoláshoz

A kalapács az egyik legfontosabb kéziszerszám minden házban.

Könnyen követhető útmutató a költözéshez

Könnyen követhető útmutató a költözéshez

A nagy nap előtt készítsen egy könnyen követhető útmutatót a költözéshez, hogy ne felejtsen el semmit.