Hol nagyobb a stressz, városban vagy vidéken?

Hol éri meg az embernek élni? Ez egy olyan kérdés, amit mindenki, az élete egy bizonyos szakaszában, feltesz: talán jobb vidéken letelepedni, közvetlen kapcsolatban lenni a természettel, friss zöldégeket fogyasztva a saját kertünkből, vagy esetleg a város az előnyösebb döntés, ahol épületek és üzletek sora vesz minket körül?
Hol nagyobb a stressz, városban vagy vidéken?

Fontos megjegyezni, hogy a városi élet több előnnyel is rendelkezik: több lehetőség van a munkavállalás szempontjából, nagyobb a nyüzsgés, nagyobb lehetőséggel találunk olyan embereket, elfoglaltságokat, amik örömet nyújthatnak számunkra.

A városi élet számos előnnyel jár, de ezzel szemben megvannak a maga sötét oldalai is: a rossz minőségű levegő szmogot okoz, valamint egy felgyorsult életforma is jellemző a városi emberek mindennapjaira, amit sok türelemmel és koncentrációval lehet ellensúlyozni.

Városban élni mentálisan is megterhelő lehet, sokak számára a magány és ezen eszeveszett gyorsaságú életvitel komoly problémákat, súlyos esetben depressziót, is okozhatnak többet között.

Összevetve a vidéki élet sokkal másabb: a lakosok szabadabban élnek, együtt a növényzettel és az állatvilággal, friss és tiszta levegőt lélegezhetnek be. Közvetlen kapcsolatba léphet az ember a természettel, kialakítva saját veteményesét, vagy zöldséges- gyümölcsöskertjét, amit aztán nagy szeretettel és odaadással gondozhat.

Az előbb felsorolt tényezőknek és általános megállapításoknak köszönhetően, néhány német kutató elkezdte tanulmányozni a különbséget a városi és vidéki életformákkal kapcsolatban, pontosabban azzal összefüggésben, hogy mekkora stressz éri a lakókat ezen két helyen.

Kutatás és annak eredményei

Andreas Meyer-Lindernberg pszichiáter és csapata egy 32 főből álló, egyaránt vidéki és városi alanyokat is tartalmazó csoportot vizsgált meg.

Az alanyokat különböző megpróbáltatásoknak, kérdéseknek tették ki, amelyek során egy megfelelő eszközzel (egy fMRI-ral) figyelték a mentális állapotuk, stressz-szintjük.

A Nature szaklapban is közzétett eredmények rámutattak arra, hogy azon emberek, akik a városban laknak 20%-kal nagyobb eséllyel szenvednek pánikrohamokat, valamint szoronganak. Továbbá 40%-kal nagyobb az esélye ezen lakosoknak a depresszióra, és ehhez hasonló mentális problémákra.

Még érdekes tényezője az eredményeknek, hogy összefüggéseket talált a figyelem és a városban nevelkedett gyermekek között. A tanulmány szerint azon fiatalok elülső cingurális kérge, ami a vizuális szelekcióért felelős, akik városi életet éltek egészen születésük óta, aktívabban működik.

Szerző: Galambos Dániel

Kapcsolódó cikkek

Made in Svájc: mi mindent köszönhetünk a svájciaknak?

Made in Svájc: mi mindent köszönhetünk a svájciaknak?

Meg fogsz lepődni, ha meghallod, mi minden származik az alpesi országból.

Kedves férfiak, így érezhetik magukat biztonságban mellettetek a nők!

Kedves férfiak, így érezhetik magukat biztonságban mellettetek a nők!

Segítünk, hogy az ismerkedés során ne félelmet, inkább érdeklődést válts ki belőlük.