Akrapovic kipufogót a BMW-re, és új életre kel az autó

A BMW-k mindig is dobogós helyen álltak a prémium kategóriás autómárkák kedvelői között, miközben az egyes autómodellek mindmáig a leggyakrabban tuningolt gépkocsik a piacon.
Akrapovic kipufogót a BMW-re, és új életre kel az autó

A BMW-k mindig is dobogós helyen álltak a prémium kategóriás autómárkák kedvelői között, miközben az egyes autómodellek mindmáig a leggyakrabban tuningolt gépkocsik a piacon. Nem véletlenül, hiszen a messziről felismerhető, egyedi formavilággal, páratlan kényelemmel, biztonsággal és tartóssággal rendelkező bajor gyártó gépjárművei egytől-egyig nagyszerű menettulajdonságokkal rendelkeznek, ami természetesen a teljesítményre egyaránt igaz állítás. A legtöbb csúcskategóriás autógyártóhoz hasonlóan azonban a BMW esetében is megfigyelhető a probléma, miszerint a hangi adottságaik nem türközik vissza a motorháztető alatt lakozó lóerőket.

Ebbe sokan hajlamosak beletörődni úgy, hogy a probléma utána éveken keresztül szálka marad a tulajdonosok szemében, holott ma már létezik egy teljes egészében kompromisszummentes alternatíva, amit úgy hívnak: Akrapovic. A szlovén gyártó kipufogórendszerei ugyanis nemcsak sokkal látványosabb megjelenést kölcsönöznek az autónak, hanem a legtöbb támogatott BMW modell esetében megnövelik a teljesítményt, és bődületesen erőteljes, semmivel sem összehasonlítható sportos hangot adnak az autónak.

Az Akrapovic titka

A szlovéniai Akrapovic nevéhez minden idők egyik legnagyobb sikertörténete köthető, hiszen a kis garázsvállalkozásból mára világszerte ismert és elismert gyártóvá avanzsált cég 1990-es megalakítása után alig néhány éven belül képes volt feltornázni magát a legnagyobbak közé. A nagy áttörést az jelentette, amikor a Kawasaki egy privát teszt után rádöbbent, hogy az akkor még kizárólag sport- és versenymotorokra specializálódott gyártó kipufogórendszerével lényegesen jobb eredményeket értek el, mint a saját, gyári termékükkel.

Emiatt az Akrapovic neve hamar megjelent olyan márkákon, mint a Suzuki, a Honda vagy éppen a Ducati és a Yamaha, hogy pár évvel később az autósport világát is meghódíthassák maguknak. Mára a gyártó kitört a versenysportok keretei közül, és nekiláttak a prémium kategóriás utcai modellekre tervezett kipufogók sorozatgyártásának is, így aki ebben a szegmensben szeretné módosítani autója hangját, az feltétlenül nézzen körül a szlovénok katalógusában.

Ennek az oka több tőről fakad! Az első és legfontosabb, hogy az Akrapovic minden egyes kipufogója bődületesen mély, sportos hangot tud adni a támogatott modelleknek, tehát gázadáskor nemcsak érezzük, hanem halljuk is, hogy feldübörögnek a lóerők. Léteznek továbbá olyan kiegészítők a szlovénok rendszereihez, melyek lehetőséget adnak a kipufogóba épített szelepek jóvoltából a hang szabályozására – méghozzá a gáz irányának és mennyiségének szabályozásával –, tehát nem kell folyamatosan az üvöltő kipufogót hallgatnunk, ha nem szeretnénk.

Ehhez a hanghoz ráadásul elképesztő megjelenés is társul, hiszen minden egyes Akrapovic kipufogó olyan, mint egy igazi műalkotás, ami bármelyik autós múzeumban központi látnivaló lehetne. A gyártó termékei kapcsán fontos kiemelni továbbá az egyedülálló anyaghasználatot is, hiszen a legtöbb kipufogójuk vagy titánötvözetből, vagy rozsdamentes acélból készül, amivel nemcsak könnyebb rendszerek kerülhetnek fel az autóra, de ezek a termékek már alapanyaguk tekintetében is jelentősen meghatározzák a leendő sportos hang karakterisztikáját.

Hogy BMW-k esetében melyek a legnépszerűbb modellek, és ezek kapcsán milyen lehetőségeket kínál az Akrapovic? Lássunk három típust, melyek kapcsán kiváló minőségű és bődületes hangi adottságokkal rendelkező rendszereket választhatunk a szlovén gyártó kínálatából!

BMW M2 Competition

A BMW M2 Competition a bajor gyártó egyik legkedveltebb modellje azok körében, akik imádják a látványos dizájn mellett a nagy teljesítményt. Az autó hangját a titániumból készült Akrapovic Slip-On Line kipufogórendszerrel lehet még erőteljesebbé tenni úgy, hogy maga a termék 45 százalékkal könnyebb a gyári megoldáshoz mérten, felszerelésével pedig igazi sportos hangot hozhatunk elő az autóból – különösen a középső- és a felső fordulatszám-tartományokban, kellemetlen zúgás nélkül. A Slip-On Line felszerelését követően sokkal kisebb lesz a rendszer ellennyomása, ebből fakadóan pedig nagyobb teljesítményt tudunk kihozni az autóból, miközben a szénszálas kipufogóvégek a megjelenés tekintetében is sokkal sportosabbá teszik az M2 hátulját.

BMW M4

Mindenki egy BMW M4-es modellre vágyik, ha imádja a száguldást és a sportos vezetési élményt, hiszen ebben az autóban a gyártó sajátos külső stílusjegyei mellett egy erőteljes koncepció lapul, dinamikus motorral, feszes futóművel és páratlan vezetési élménnyel. Az Akrapovic Slip-On Line kipufogórendszer által pedig végre a motorhangot is hozzáigazíthatjuk ehhez az összképhez, hiszen a könnyített, de kiváló minőségű titánötvözetből készült kipufogórendszer nem elég, hogy 45 százalékkal könnyebb, mint a gyári változat, de teljes mértékben megfelel az EGB-előírásoknak is. A Slip-On Line-t úgy hangolták a szlovén mérnökök, hogy az autó utasterében és kívül egyaránt tökéletes hangzást biztosítson mindenféle mellékes zörej vagy zaj nélkül, miközben megjelenésére sem lehet panasz, a kézzel készült szénszálas kipufogócsövekkel ugyanis sokkal látványosabb vizuális megjelenés adható minden M4-es modellnek.

BMW M5 (F90)

Dinamizmus, erő és elegancia jellemzi a BMW M5 (F90) modelljét, mely minden tekintetben képes kielégíteni a német gyártó rajongóinak igényeit. A titánötvözetből készült Akrapovic Evolution Line kipufogórendszer által pedig végre bődületesen sportos hangot is adhatunk neki úgy, hogy egy a gyárinál jelentősen könnyebb szisztéma kerül az autóra. A kézzel készült szénszálvégződésű kipufogó a sportosabb hang mellett képes arra, hogy csökkentse a rendszerben az ellennyomást, aminek jóvoltából javul az autó teljesítménye, a hátsó szénszál diffúzorba tökéletesen illeszkedő kivezetéseknek köszönhetően pedig a megjelenése is előnyösen változik.

Kapcsolódó cikkek

Mire jó a 10 napos autópálya matrica?

Mire jó a 10 napos autópálya matrica?

A magyar autópálya matricák ára 2023-ban.

Akrapovic kipufogót a BMW-re, és új életre kel az autó

Akrapovic kipufogót a BMW-re, és új életre kel az autó

A név, ami egyé vált a legjobb kipufogókkal